domatesli pirinç pilavı nasıl yapılır:


Domatesli pirinç pilavı nasıl yapılır? Özellikle domatesli pilav yaparken, domatesin kullanılmasında dikkatli olmak gerekir. Pilava ilave edilecek domatesin miktarı ve nasıl ilave edilmesi gerektiği çok önemli. Bazıları domatesli pilav yapıyorum diye, gereğinden fazla domates kullanır, kıpkırmızı pilavları olur. Öyle bir pilav, domatesli pilav olmaktan çıkar, domates pilavı olur. Domatesli pirinç pilavı yapımında, domates rendelenip pirince doğrudan ilave edilirse, muhtemelen domates pilav tabanında yanar. Bu sebeple domatesi soyup, çekirdeklerini çıkarıp küp doğradıktan sonra, ayrı bir tavada (az yağ içinde) kavurup pilav tenceresine ilave etmek gerekir.

Domatesli pirinç pilavı nasıl yapılır: Pirinç pilavında su ölçüsü; bir ölçek pirince karşılık, 1.5 ölçek su kullanılır. Yağ ölçüsü ise, bir bardak pirince 30 ila 40 gr. yağ yeterlidir. Bir bardak pirinç için, bir adet orta boy domates kullanmak yerindedir. Pirinç berrak suyu çıkıncaya kadar yıkanır ve süzülür. Yağ içinde şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Pirinç kavrulduktan sonra, başka bir tavada çok az yağ ile sotelenmiş domates, sıcak su ve tuz ilave edilir. Tencere karıştırılır, pilavın tuzu karar hale getirlir. Ocak ısısı yükseltilir ve tencere bir tık kaynatılır. Ardından kapak kapatılır, ocak öylesine kısılır ki, ha söndü ha sönecek modunda olur.

Bazı ocakların en kısık ayarı pır pır ses çıkartarak yanmaz. İşte böyle ocaklarda pilav pişirmek zordur, yapılan pilav diri kalır. Böylesi ocakların alev ayarını pır pır yanar konumuna getirme işi, alev ayar düğmesini kapatma yönüne çevirerek yapılır. Kardeşim iyi de, benim ocak pır pır yanmıyor, sağ çevirip ayarlamakta istemiyorum. Pilavın suyunu biraz fazla koysam ne olur derseniz, sizin pilav istenilen güzellikte pilav olmaz derim. Değilse, ne lüzum var ölçüye göz kararı suyunu ver, azaldıkça su takviye et olsun bitsin. Olmaz, pilavı pilav gibi yapıp yemek lazım. Onun yoluda, işi gerektiği gibi yapmaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır