tavuk eti nasıl marine edilir


Tavuk eti nasıl marine edilir. Bilindiği gibi, beyaz et sınıfına giren tavuk eti zaten yumuşak ettir. Etlerin marine, yani terbiye edilmesindeki esas amaç; çeşitli terbiye malzemeleri kullanılarak etin yumuşatılmasıdır. Bu bakımdan tavuk eti, daha çok yumuşatılmasından ziyade tatlandırılması amacıyla marine edilir. Ayrıca, marine edilen tavuk eti pişirildiğinde daha da yumuşak olur. Tavuk yemek yapımında nasıl kullanılacaksa; bütün, parça veya çeşitli şekillerde (kuşbaşı, şerit gibi) doğranmış olarak marine edilir. Tavuk etini marine etmek için; sıvı yağ, yoğurt, süt, salça, karabiber, kimyon, öğütülmüş kırmızı biber ve tuz kullanılır. Ete aroma versin diye, soğan ve sarımsak suyu da terbiye sosuna ilave edilir.

Tavuk etini terbiye etmek için; hazırlanan sos içerisine yağ çeşiti olarak her çeşit sıvı yağ çeşiti konabilir. Salça çeşiti olarak domates veya biber salçasından biri, ya da her ikisi ortak kullanılır. Aynı şekilde süt ve yoğurt ayrı, ya da birlikte kullanılabilir. Baharat çeşitlerinden karabiber, kırmızı biber sos içerisine mutlaka katılır. Kimyon ise, sos içerisinde sarımsak bulunacaksa katılır. Bu temel baharatlar dışında her çeşit baharat kullanılabilir. Soğan ve sarımsak, terbiye sosunu hazırlarken püre de yapılsa doğrudan kullanılmaz. Bunun yerine soğan, sarımsak püre haline getirildikten sonra süzülür ve suyu kullanılır.

Üsteki resimde tavuk but eti bütün olarak terbiye edildikten sonra, şeritler halinde kesilmiştir. Tavuk budu, tavuk göğsü doğranmadan bütün olarak marine edilecekse, etin üzeri birkaç yerinden çatalla delinir. Bu delme işlemindeki amaç, sosun etin içlerine kadar girmesini sağlamaktır. Aynı şekilde, tavuk kanat terbiyesi yapılırken de kanat birkaç yerinden delinir. Evinizde tavuk ızgara, tavuk tava, tavuk kızartma gibi yemekler yapacaksanız; bu delme konusunu deneyin ve etin lezzetindeki farkı görün. Tavuk etinin marine edilme süresi, et sosa yatırıldıktan sonra; buzdolabında bekletmek kaydıyla 3 ila 24 saat arasıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavada somon nasıl yapılır