lezzetli kapuska yemeği nasıl yapılır


Lezzetli kapuska yemeği nasıl yapılır? Etsiz kapuska yemeği lahana, yağ, soğan, salça, pirinç ya da bulgur, su ve tuz kullanılarak yapılır. Yemeği tatlandırmak için pul biber, nar ekşisi veya sumak kullanılır. Kapuska yemeği sade yapıldığı gibi; kıymalı, kuşbaşı etli, kavurmalı ve kemikli yapılabilir. Hazırlanan malzemelerle kapuska yemeği ocak üzerinde tencerede, düdüklü tencerede ve fırında yapılabilir. Düdüklü tencere kullanılarak yapılan kapuska yemeği, tencerede yapılan kapuska yemeğine göre, daha da güzel olur. Kapuska yemeğinin lezzetini artıran en önemli malzeme yağdır. Etsiz kapuska yemeği yaparken,  250 gr. net olarak doğranmış lahanaya 2 yemek kaşığı yemeklik sıvı yağ (zeytinyağı, mısır özü, ayçiçeği yağı veya benzeri yağlar) kullanmak yeterlidir.

En lezzetli kapuska yemeği, kemikli etle yapılır. Elbette, yemekte yapımımında iri kemik kullanılmaz. Bu iş için en güzel kemik kaburgadır. Bunun dışında kuyruk yağı ile yapılan kapuska yemeği de lezzetli olur. Kapuska yemeğinde iki ölçüye çok dikkat etmek gerekir. Birincisi, yemeğin salçasını yemeğe karar koymaktır. Fazla kullanılan salça yemeği ekşi yapar. Salça yemeğe kararında konulursa, kapuskaya nar ekşisi, sumak koymaya gerek kalmaz. Kapuska yaparken ikinci konu ise, yemeğin yağını tam ölçüsünde koymaktır. Özellikle tencereye yağ koyarken kemik, kıyma ve et üzerinde bulunan yağ miktarını da hesaba katmak gerekir.

Kapuska yemeği tencerede 1 saatte pişer. Düdüklü tencerede ise, düdüklü tencerenin özelliğine göre 10 ila 15 dakika arasında pişer. Düdüklü tencerede kemikli kapuska yemeği yaparken, kemiği önceden haşlamak gerekir. Haşlanan kemik ve haşlama suyu yemeklte birlikte kullanılır. kapuska yemeğinde domates salçası ve biber salçası kullanılabilir. Her iki salça yemek yaparken ortak kullanılırsa daha uygun olur. Resimde görünen kapuska yemeği düdüklü tencerede net bir kilo ağırlığında doğranmış lahana, kuyruk yağı, zeytinyağı, domates salçası ve pirinç kullanılarak yapılmıştır. Kuyruk yağı kasap ve ciğercilerde bulunur.

Kapuska yemeği düdüklüde nasıl yapılır: 1 kilo beyaz lahana ve bir iri soğan doğranır. Bir yumurta iriliğinde (40 gr.) kuyruk yağı kuşbaşı veya pastırma dilimi gibi doğranır. Düdüklüye 5 kaşık zeytinyağı ve kuyruk yağı konur kavrulur. Üzerine sıra ile soğan, yarım kaşık domates salçası ilave edilir ve kavrulur. Ardından 2 su baradağı kaynar su, doğranmış lahana, 2 yemek kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve malzemeler karıştırılır. Yemeğin tuzu karar hale getirilir. Düdüklünün kapağı kapatılır ve tencerenin özelliğine göre pişirme işlemi başlatılır. Kullandığım termo marka (lastikli) düdüklü tencere kapuskayı kısık ateşte 15 dakikada pişirir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır