tereyağlı tane tane pirinç pilavı nasıl pişer


Tereyağlı tane tane pirinç pilavı nasıl pişer? Pirinç pilavı iki usülde yapılır. Pirinç yağ içinde kavrulur veya ölçülü kaynayan su içerisine atılarak haşlanır. Her iki usülünde yapılan pilavın kendine göre incelikleri vardır. Pilav yapmak anlatılanlar kadar zor değil. Piyasada satılan her pirinç birbirinin aynı değildir. Belirli aralıklarla aynı marka pirinç almış olsanız dahi, aldığınız pirinçle yaptığınız pilavın birbirlerine uymadıklarını görürsünüz. Bu pirincin tarlada hasılattan sonra kurutulmasıyla ilgilidir. Tam kurutulmuş pirinç ile pilav yapıldığında normal su ölçüsünden fazla su çeker.

Pirinç pilavı yaparken genelde bir ölçü pirinç için, 1.5 ölçü su kullanılır. Pilava su verirken doğrudan et suyu veya tavuk suyu verilirse su oranını artırmak gerekir. Bu bakımdan, pilav yapımında bu ve benzeri ayrıntılara dikkat etmek gerekir. Birde, yapılan pirinç pilavının tane tane olması için, pirinç nişastası üzerinden atılmalıdır. Pirinç nişastasının giderilmesi için, pirinç ılık su içerisinde 30 dakika dinlendirilir. Ardından pirinç süzgeçten geçirilir ve bulanık suyu gidinceye kadar suyu değiştirilerek yıkanır. Pirinci yıkarken fazlaca örselememek gerekir, çünkü pirinç gevrekliğinden dolayı kırılır.

En güzel pirinç pilavı tereyağı ile yapılandır. Tereyağlı pilav yaparken dikkat edilmesi gereken bir konu ise, tereyağının yanmasını önlemek için zeytinyağı ile ortak kullanılmalıdır. Alışverişinizde yeni aldığınız pirinçle pilav yaparken ne kadar su çektiğine dikkat etmelisiniz. Pilav yaparken verilen su miktarı yeterli gelmezse üzerine azar azar kaynamış su ilave edilebilir, mahsuru yoktur. Fakat, su haddinden fazla verilirse pilav lapa olur. Pilav çok kısık ateşte 15 dakikada pişer ve pişmiş pilav en az 15 dakika dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir.

Tereyağlı pilav nasıl yapılır? İki bardak pirinç ılık su içerisinde ıslatılır, berrak suyu çıkıncaya kadar yıkanır ve süzülür. İkişer kaşık ölçüsünde tereyağı ile zeytinyağı eritilir. Üzerine pirinç ilave edilir ve harlı olmayan ateşte pirinçler saydamlaşıncaya kadar kavrulur. Üzerine üç bardak kaynamış su ve bir tatlı kaşığı tuz ilave edilir karıştırılır. Pilavın tuzunu hafif belli yaparsanız, pilavınız beğenilmemezlik yapmaz. Ardından tencere bir defa fokur fokur kaynatılır, kapağı kapatılır. Ocak alevi tamamen kısılır ve 15 dakika beklenir. Süre bitiminde pilav dinlendirilir, karıştırılır ve servis edilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır