karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır?


Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır? Karpuz reçeli karpuz kabuğunun beyaz kısmı, şeker, su, limon suyu ve aroma verici (karanfil, vanilya, tarçın gibi) baharatlarla yapılır. Reçel yapılacak karpuzun kalın kabuklu olması gerekir. Karpuz kabuğunun üst yeşil kısmı soyulur ve kırmızı kısmı tamamen kesilerek ayrılır. Geriye kalan beyaz kabuk istenilen şekilde ve irilikte doğranır. Ardından doğranan karpuz kabuklarının kıtırlığını sağlamak için; nalburlarda satılan toz kireç kullanılarak kabuklar kireç suyunda bekletilir. Kabuklar kireç suyu içerisinde beklediği sürece dış kısmından içeriye doğru sürekli sertleşir.

Kireç suyu nasıl çıkarılır? Kireç suyuna kireç kaymağı adı verilir. Bir çay bardağı ölçüsünde toz kireç 1.5 litre su ile karıştırılır. Bir süre bekletildikten sonra toz kireç tabana çöker. Üstte kalan saydam su kireç kaymağıdır. İşte bu su içerisinde karpuz dilimleri 3 saat süre ile dinlendirilir. Ardından kabuklar bol su içerisinde yıkanır ve süzülür. Kabuğun sertlik durumunu öğrenmek için; karpuz kabuğu kireçli su içinde 2 saat bekletilen sonra bir kabuk alınır yıkanır ve dişlerin arasında ezilir. Kabuğun kıtırlık durumuna göre kireçte kalma süresini belirliyebilirsiniz.

Karpuz reçeli nasıl yapılır? Yarım kilo karpuz kabuğu için; 700 gr. toz şeker, 700 gr. su ve yarım limon suyu yeterlidir. Tencereye karpuz kabuğu, şeker, su ve istenilen miktarda baharat konur ve karpuz dilimleri saydamlaşıncaya kadar kaynatılır. Ardından limon suyu sıkılır, reçel bir taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve kavanoza doldurulur. Reçel kıvamını ayarlamak için kabuklar saydamlaştıktan sonra, şırasını sürekli kontrol etmeniz gerekir. Örneğin;bir bardak su çerisine bir damla şıra bıraktığınızda şıranın su içerisinde dağılmaması gerekir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır