klasik balkabağı tatlısı nasıl yapılır


Klasik balkabağı tatlısı nasıl yapılır? Klasik balkabağı tatlısı fırında ve ocak üzeri tencerede yapılır. Birde balkabağı ile kıtır balkabağı tatlısı yapılır. Kıtır balkabağı tatlısı yapmak için sönmemiş kireç kullanılır. Sönmemiş kireç piyasada "nalburlarda" taş veya toz halinde bulunur. Toz halindeki kireç, taş halindeki kirecin öğütülmesiyle elde edilir. Kabak tatlısı yapmak için, kirecin taş ya da toz halinde olmasının bir önemi yoktur. Önemli olan kirecin söndürülerek kireç kaymağının alınmasıdır. Kireç su ile karıştırılırsa sönmüş kireç elde edilir. Sönmüş kireç üzerinde bulunan su ise, kireç kaymağıdır.

Balkabağı tatlısı yapmak için kabak ve toz şekerine ihtiyaç vardır. Normal tatlılıkta balkabağı tatlısı yapmak için; 1 kg. soyulmuş kabak ölçüsüne 400 gram toz şeker kullanılır. Balkabağı tatlısının daha da tatlı olmasını isterseniz 500 gr. toz şeker kullanmak yerinde olur. Balkabağı yaparken gerekmedikçe su kullanılmaz ve kabak kendi suyu ile pişirilir. Kabak suyunu salması için bir gece boyu 12-15 süre ile şekere yatırılır. Acil durumlarda kabak tatlısını şekere yatırmadan da kabak tatlısı yapılır. Bunun için 1 kg. kabak üzerine 1 çay bardağı su ilave edilir.

Balkabağı tatlısı nasıl yapılır. Kabak soyulur ve istenilen irilikte dilimlenir. Dilimler tencereye konur ve üzerine toz şeker ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve kabak tencerede 12-15 saat süre ile dinlendirilir. Süre sonunda tencere ocak üzerine alınır ve bir defa fokur fokur kaynatılır. Ardından tencere kapağı kapatılır ve ateş kısılır. Bir saat süre ile kabak ağır ateşte pişirilir ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğumuş kabak ceviz içi, tahin veya kaymakla yenir. İstenirse kabak tatlısına koku vermek için karanfil ve tarçın kullanılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır